Dienen of heersen

 

"Maar wie onder u belangrijk wil worden, die moet uw dienaar zijn." (Markus 10:43b)

 

Soms lijkt het wel of mensen het nooit leren. En de discipelen begrepen er ook echt niets van. Het hele verhaal over het lijden dat pakken ze werkelijk niet op. En nog steeds blijven ze bezig met de gedachte dat Jezus naar Jeruzalem zal gaan om daar uiteindelijk Koning te worden van een aards koninkrijk. En na de eerdere woordenwisseling over wie de belangrijkste zou zijn, hadden Jakobus en Johannes een andere manier bedacht. Als ze er ruzie om zoeken, komt Jezus daar toch achter, dus trekken ze de stoute schoenen aan en gaan naar Jezus toe met een vraag: "Mogen wij straks aan Uw linkerhand en aan Uw rechterhand zitten in Uw Koninkrijk?"

Wat een vraag, want ze weten niet eens wat ze vragen. Op de vraag van Jezus of zij de drinkbeker van Jezus kunnen drinken en of zij met de doop van Jezus gedoopt kunnen worden, geven ze vervolgens nog een overmoedig antwoord ook. Ja, dat kunnen ze. Het vreemde dat Jezus in Zijn antwoord zegt is dat Hij het er niet over heeft dat ze het 'kunnen', maar dat ze het 'zullen'. Later zullen ze namelijk, zonder dat ze daarin een keus hebben, inderdaad ook met Jezus lijden en uiteindelijk omwille van het Evangelie sterven.

 

Maar Jezus wil hen eigenlijk gelijk maar een nieuwe wet van het Koninkrijk uitleggen. En die wet is er eentje die wij meestal ook niet zo leuk vinden. En deze wet had Hij na de woordenwisseling ook al genoemd, maar dat was blijkbaar niet doorgedrongen. Jezus zegt dat het in Zijn Koninkrijk niet is zoals bij de machthebbers die macht willen hebben over anderen. De belangrijkste in Zijn Koninkrijk, degene die eigenlijk het meeste recht heeft om aan Zijn rechterhand te zitten is degene die de minste wil zijn en een dienstknecht van alle wil zijn.

 

De slaven om Jezus' wil, die zullen de hoogste plaats in het Koninkrijk krijgen. Degenen die met macht spelen, moeten zich afvragen of ze zelfs wel in het Koninkrijk kunnen komen. Macht en manipulatie zijn duivelse krachten die niet in het Koninkrijk van Jezus thuishoren. Het is zoals Jezus is. Hij is gekomen om te dienen en niet om gediend te worden. En hier liggen wel een paar vragen. Wil jij zo dienen zoals Jezus dient? Ik zag net op internet een plaatje van een sloot en er stond bij: "Tag je vriend erin voor wie jij in de sloot zou willen springen." Dienen zoals Jezus betekent dat je alles doet voor de ander. Niet alleen je vriend, maar iedereen. Wil jij onderdaan zijn van het Koninkrijk waar het zo werkt.

 

En voor degenen die van hun dienen hun religie hebben gemaakt omdat ze zijn doorgeslagen is de vraag op zijn plaats of jij gediend wil worden? Mag Jezus jou dienen en mag je broeder of zuster jou dienen. Kun jij dat ontvangen? Of ben je zo hoogmoedig dat je bent gaan dienen uit heerszucht en uit angst dat je in het gediend worden, hulp moet aanvaarden? Gods Koninkrijk is een rijk van dienen en gediend worden en niet van heersen en overheersen.

 

Gebed: Jezus, ik wil door U gediend worden en ik wil dienen in alles wat ik doe, maar ook mijn broers en zussen mogen mij dienen, zodat ik mag uitdelen en mag ontvangen en zodat heerszucht in mij geen ruimte zal krijgen.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Elke dag 5 minuten met God

In de stilte - Heersen over Gods Meesterwerk

 

"En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde, en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen." (Genesis 1:24)

Hoe was gisteren je moment van stilte met God. Het moment van stille verwondering dat God besloot om jou te maken. Nu weet ik dat er ook mensen zijn die dan zeggen: “Maar er is niets meer van dat plan van God overgebleven en zo blij zal God niet met mij zijn, ik doe niet zoveel goed.” Ergens denk ik dat ik die gedachte begrijp, maar toch is God, na de zondeval doorgegaan met het maken van mensen.
Lees meer...

Aanmelden 'Elke dag 5 minuten met God'

Meld je aan voor het dagelijkse mailabonnement 'Elke dag 5 minuten met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij de 'Elke dag 5 minuten met God' van vandaag.

  

Genesis 1:25-2:3

 24 En God zei: Laat de aarde levende wezens naar hun soort voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren van de aarde, naar zijn soort! En het was zo.
 25 En God maakte de wilde dieren van de aarde naar hun soort, het vee naar hun soort, en alle kruipende dieren van de aardbodem naar hun soort. En God zag dat het goed was.
 26 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!
 27 En God schiep de mens  naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem;  mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom