Rijk zijn is niet alles

 

"Het is makkelijker dat een kameel gaat door het oog van een naald, dan dat een rijke het Koninkrijk van God binnengaat." (Markus 10:25)

 

Ja, de discipelen raakten wel even flink in de war toen ze Jezus in gesprek hoorden met de rijke jongeman. Want de vraag die deze jongen stelde was niet eens zo vreemd. En het ziet er ook helemaal niet uit dat deze jongen bezig was om een strikvraag te stellen. Het heeft er alle schijn van dat deze jongen een eerlijke vraag stelde waar hij mee zat. En dat bevestigt Jezus ook nog eens omdat Hij hem liefheeft als Hij hoort dat Hij alle geboden van God heeft gehouden.

"Wat moet ik doen om het eeuwige leven te beërven?" Die vraag hield deze jongen bezig en waarschijnlijk was dit ook echt zijn verlangen, want elk gebod had hij nauwgezet gehouden. Tenminste, elke gebod naar zijn naaste wel. Maar dan zegt Jezus: "Verkoop alles wat je hebt, deel het uit en neem je kruis op." En dat was te veel. Ten diepste moest dan zijn hele vertrouwen eraan. Vertrouwen op zijn vermogen.

 

En de discipelen begrijpen er niets meer van, want als deze jongen buite het Koninkrijk blijft, wie kan er dan wel ooit binnengaan. Maar dan legt Jezus uit: "Het is makkelijker dat een kameel door het kleinste poortje van de stadsmuur, de naald, naar binnengaat dan dat een rijke in het Koninkrijk kan binnengaan.

 

Wat doet geld? Heel eenvoudig, als je genoeg geld hebt, kun je zonder God. Dan kun je alles kopen en alles wordt beschikbaar. De jongen wordt verdrietig omdat hij met zijn geld de hemel niet kan kopen. Alles is mogelijk met geld, maar dat wat hij verlangt niet. En de rots onder zijn leven, zijn geld is zijn god. Natuurlijk heeft hij God aanbeden, natuurlijk wel, maar diep geestelijk was zijn geld zijn god. En de poort van de hemel is te klein voor mensen met bulten geld op hun rug. 

 

En eigenlijk gaat het niet alleen om geld, maar Jezus laat wel zien dat je geld offeren een kruis is. Dat kost je jezelf. Want zijn levenshuis was er op gebouwd en hij kon het niet missen. En het geheim van het Koninkrijk is dat als je alles weggeeft, je honderdvoudig terugkrijgt.

 

En natuurlijk, jij bent misschien wel niet zo rijk als deze jongen, maar hoe ga je met je geld om? In hoeverre bepaald geld jouw leven, want dat kan ook als je elke dag te kort hebt. Of elke dag tekort omdat je koste wat het kost wil overhouden. Hoe gaan wij met geld om? Hoe eerlijk doen we zaken? Of bevorderen we met geld oneerlijke handel? Het zijn maar een paar vragen, want geld kan ons leven beheersen, zodat de hemelpoort te klein is om met je bulten van geld en geldzorgen binnen te gaan.

 

Gods Koninkrijk is een rijk van genade waar geld geen rol speelt. Dat moeten we meer beseffen zodat we werkelijk in die ontspanning kunnen komen en het geloof hebben dat als wij onze verantwoordelijkheid nemen, God ook dagelijks wil zorgen.

 

Gebed: Jezus, ik wil geen afgoden dienen in mijn leven en zeker die van geld niet. Ik wil van Uw genade leven, ik wil me volkomen richten op Uw Koninkrijk en mij door geld niet laten afleiden.

 

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Elke dag 5 minuten met God

In de stilte - Heersen over Gods Meesterwerk

 

"En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde, en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen." (Genesis 1:24)

Hoe was gisteren je moment van stilte met God. Het moment van stille verwondering dat God besloot om jou te maken. Nu weet ik dat er ook mensen zijn die dan zeggen: “Maar er is niets meer van dat plan van God overgebleven en zo blij zal God niet met mij zijn, ik doe niet zoveel goed.” Ergens denk ik dat ik die gedachte begrijp, maar toch is God, na de zondeval doorgegaan met het maken van mensen.
Lees meer...

Aanmelden 'Elke dag 5 minuten met God'

Meld je aan voor het dagelijkse mailabonnement 'Elke dag 5 minuten met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij de 'Elke dag 5 minuten met God' van vandaag.

  

Genesis 1:25-2:3

 24 En God zei: Laat de aarde levende wezens naar hun soort voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren van de aarde, naar zijn soort! En het was zo.
 25 En God maakte de wilde dieren van de aarde naar hun soort, het vee naar hun soort, en alle kruipende dieren van de aardbodem naar hun soort. En God zag dat het goed was.
 26 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!
 27 En God schiep de mens  naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem;  mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom