“Maar de hele menigte schreeuwde als één man: Weg met Deze, en laat voor ons Barabbas los.” (Lukas 23:18) 

We hadden al eerder gezien dat Pilatus geen schuld in Jezus had gevonden en dat hij er alles aan probeerde te doen om Jezus los te laten. Maar alles moest nu gebeuren omdat Jezus op weg was naar Golgotha, iets waarin niemand Gods plan zag. Het volk wilde Jezus niet, zeker ook niet als Messias, maar Pilatus zag niet in Wie Jezus echt was en zat flink met Hem in zijn maag. En Jezus ligt heel zwaar op zijn maag. De actie om Hem naar Herodes te sturen was niet tot een succes geworden, behalve dat zij ineens vrienden waren geworden. Het gevolg was dat hij Jezus gewoon weer terugkreeg.

 

Er was dus niet veel veranderd. Overigens had ook Herodes geen oordeel over Jezus uitgesproken. Pilatus moest dus iets met Jezus, waarin hij geen schuld kon vinden en Die hij eigenlijk niet kon laten doden. Overigens is ook dat opmerkelijk omdat men het echt niet zo nou nam met een mensenleven. Pilatus stelt voor om Jezus te straffen met geselingen en Hem daarna los te laten. En hij zegt er dan bij dat hij toch immers iemand moet loslaten op het feest. 

Het had zo’n mooie oplossing kunnen worden. Hij moet toch iemand loslaten, dan maar Iemand Die nooit iets verkeerd had gedaan. En dan staat het complete volk op tegen Pilatus. Ze willen Jezus niet los, maar Barabbas moet los. Notabene een moordenaar willen ze losgelaten hebben. Gratie voor iemand die een ander van het leven had beroofd. Natuurlijk is dit een heel mooi beeld van wat Jezus echt deed: Gratie verdienen voor schuldige zondaren. Dat mag je er ook echt in zien, maar tegelijk, wat er echt gebeurde is met geen pen te beschrijven. Het hele volk waar Jezus echt voor gekomen was, dat wijst Hem af! Dat volk hoeft niets van Jezus te hebben. Gods eigen volk, het volk waar Hij alles voor over had gehad, waar Hij al zo vaak genade aan had gegeven, wijst nu Jezus totaal af en ziet liever Jezus sterven dan Barabbas. 

Uiteindelijk redt Jezus juist hierdoor het volk, maar vanuit was het volk doet, wijzen ze Hem af. Het dubbele in al deze daden krijgen we nooit klein. Zonder deze daden, waren wij reddeloos verloren. Zonder een volk dat Jezus liet kruisigen, was er voor ons geen hoop geweest. Dat is het wonder dat een wonder zal blijven en waar we niets van begrijpen. Net zo min als bij Judas. Barabbas zal gelachen hebben, we lezen in ieder geval nergens dat hij hierdoor is gaan geloven. En Pilatus krijgt uiteindelijk Jezus niet vrij, wat hij ook deed. Hij is wel blijven getuigen dan Jezus onschuldig was, ook toen het volk als één man riep dat Jezus gekruisigd moest worden. 

Jezus is Gods weg gegaan, dit was hoe het moest gaan en daarmee zijn degenen die hier een rol in speelden ook niet onschuldig, maar is er wel hoop voor elke schuldige, toen en nu! Uiteindelijk waren het onze zonden, die Jezus naar het kruis brachten. Zo is het ook en dan staan wij op ene lijn met elke Jood toen. 

Gebed: Jezus, dank U, dat U voor mij bent gegaan en ik vraag U vergeving dat U naar het kruis moest vanwege mijn zonden. Ik dank U dat ik vrij ben door Uw sterven!

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu