"En toen Hij de vijf broden en de twee vissen genomen had, keek Hij op naar de hemel, zegende en brak de broden en gaf ze aan Zijn dicipelen; opdat zij die aan hen zouden voorzetten, en de twee vissen verdeelde Hij onder allen." (Markus 6:41) 

Natuurlijk is dit een overbekend verhaal, tenminste, overbekend, misschien wel te overbekend! Misschien weten we alles nog veel beter dan wat men toen zag. Wij vinden het bijna de normaalste zaak van de wereld wat Jezus hier doet, maar zo normaal is het eigenlijk niet. Want heb jij wel eens met vijf broden, vijf duizend man te eten gegeven? Moet je even voorstellen wat daar gebeurt. Dan laat dit niet iets normaals zien, maar het laat zien Wie Jezus werkelijk is.

 

Jezus heeft gepreekt. Voor ons idee misschien wel veel te lang. Want Hij was zo lang met preken doorgegaan dat het nu bijna donker begon te worden en de mensen waren hard aan eten toe. En op het moment dat de discipelen dat tegen Jezus zeggen, zegt Jezus gewoon: "Geven jullie hen even te eten". Hoe kan Jezus dat nu denken, de winkels zijn dicht en zoveel geld hebben ze helemaal niet. En toch zegt Jezus dit met een bedoeling. Want uiteindelijk wil Jezus laten zien dat Hij echt Koning is van Zijn Koninkrijk. Want een koning zorgt goed voor Zijn onderdanen. 

Het enige dat de discipelen weten te vinden zijn vijf broden en twee vissen. En dan moet je even goed lezen wat er staat. Dan staat er dat Jezus het eten zegent en vervolgens breekt Hij het en geeft het Zijn discipelen zodat zij kunnen uitdelen. Kun je je dit voorstellen? Jezus begint die broodjes te breken en Hij blijft breken! En als dan iedereen heeft gehad, doet Hij dit ook met de visjes. Dat was niet het beleg voor het brood, maar het extraatje zoals wij een Mars in onze brooddoos kunnen hebben. Onnodig, toch? Als je dan te eten moet geven, geef je toch het hoognodige, maar niet het extraatje? 

Weet je wat Jezus hier laat zien? Jezus geeft overvloed en meer dan dat! Aan de ene kant geeft Hij de discipelen wat zij nodig hebben om Zijn opdracht uit te voeren. Zo kunnen zij hen te eten geven. Maar Jezus, Die Zelf Schepper is en Goddelijke almacht heeft, Hij Die alles Zelf maakte, Hij is een Koning van overvloed. Hoe kan er ooit iets te kort zijn, als alles op deze aarde van Jezus is? En Jezus laat dit zien met dit wonder. Al denken wij dat er tekort is, bij Jezus is er altijd genoeg en meer. Er is leven, maar ook overvloed! Dat is Jezus in elke situatie. Dat is Jezus, ook in onze situaties waarin wij iets nodig hebben om verder te kunnen met Zijn plan voor ons leven. Jezus voorziet, omdat Hij overvloedig genoeg heeft om uit te delen. En betrek dat nu niet te snel op het geestelijke, dit heeft ook alles te maken met hele aardse, normale dingen. En als je dat besef, kun jij ontspannen Zijn plan voor jou leven volgen, zelfs als er niet genoeg lijkt te zijn. Jezus zal voorzien! 

Gebed: Jezus, U bent zo overvloedig, U bent zo genoeg! Zelfs als U mij een opdracht geeft waar ik niet genoeg voor heb, dan voorziet U altijd zodat ik Uw opdracht kan uitvoeren.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu