Onrecht en onderwerping

 

"Toen zei de Engel van de HEERE tegen haar: Keer terug naar uw meesteres, en onderwerp u aan haar gezag." (Genesis 16:9)

 

Abram en Sarai waren het blijkbaar ook niet altijd helemaal met elkaar eens en hun reacties zijn ook niet altijd zoals het zo behoren te zijn. Dat blijkt tenminste wel uit dit hoofdstuk. Nadat Sarai de keus maakt om haar slavin aan Abram mee te geven naar bed, gaat het mis op het moment dat haar slavin zwanger wordt. Hager gaat haar verachten. En ja, waar ligt nu de schuld van deze zaak? Had Abram moeten optreden en in geloof moeten zeggen: "Ik wil geen kind van Hagar om mijn nageslacht geboren te laten worden, want God heeft beloofd..." Ja, dat had Abram moeten zeggen, maar Sarai heeft haar eigen keus gemaakt om Hagar aan Abram mee te geven. En wat hebben ze zich in de nesten gewerkt met hun eigen werken.

Sarai zegt tegen Abram dat hij verantwoordelijk is voor wat Hagar haar aandoet. Ze legt zonder al te veel omhaal van woorden de verantwoordelijkheid van haar eigen keus bij Abram neer. En ze gaat zover dat ze dit ook ziet als een strijdpunt tussen beiden, want de HEERE moet maar oordelen tussen haar en Abram. En wat doet Abram? Hij legt het weer terug bij Sarai door te zeggen: "Doe jij maar met Hagar wat je wilt."

 

En dan blijkt wel dat Sarai niet de makkelijkste was en dat vergevingsgezindheid ver te zoeken was. Ze neemt op een barre manier wraak. Dat doen wij natuurlijk nooit... Toch? Als ons iets wordt aangedaan, dan accepteren we dat en blijven liefde geven. Ik denk dat wij in deze heel wat keren in ons leven op Sarai lijken. En het is genade als we dat zien en anders zijn gaan doen. Sarai maakt Hagar het leven zo zuur dat Hager er vandoor gaat.

 

En wat zit er dan een dubbele les in dit gedeelte, want God stuurt een engel naar Hagar toe en op het moment dat deze engel vraagt wat Hager in de woestijn doet, zegt ze: "Ik ben op de vlucht voor mijn meesteres Sarai." Ja, er zitten natuurlijk wel twee kanten aan dit verhaal, want Hagar had Sarai ook het leven behoorlijk zuur gemaakt. En wat is de opdracht die de engel geeft? Hager moet teruggaan en haar onderwerpen aan Sarai. Dat had ze natuurlijk ook moeten doen toen ze wist dat ze zwanger was, maar ook nu ze vernederd wordt. Twee keer gaat het hier eigenlijk over onderwerpen: Op het moment dat zij iets had, dat Sarai niet had en nu ze het leven zuur gemaakt wordt.

 

Als wij van deze geschiedenis nu iets kunnen leren, dan is het wel dat wij ons aan elkaar onderwerpen. Zo deed Jezus het ook, Hij onderwierp Zich aan de ander en wilde nooit heersen. En natuurlijk was Sarai boven Hagar gesteld en daarin is duidelijk dat God dit gezag serieus neemt. Als het goed is heersten gelovigen niet over elkaar, dus in die zin geldt voor ons dat we ons aan elkaar onderwerpen. 

 

Gebed: Heere, leer mij om altijd en in alle omstandigheden altijd te dienen en mijzelf te onderwerpen. Leer mij Jezus te laten zien in mijn houding. Ik kies ervoor om mijzelf te onderwerpen, zodat Jezus in mij zichtbaar zal zijn.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Elke dag 5 minuten met God

In de stilte - Heersen over Gods Meesterwerk

 

"En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde, en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen." (Genesis 1:24)

Hoe was gisteren je moment van stilte met God. Het moment van stille verwondering dat God besloot om jou te maken. Nu weet ik dat er ook mensen zijn die dan zeggen: “Maar er is niets meer van dat plan van God overgebleven en zo blij zal God niet met mij zijn, ik doe niet zoveel goed.” Ergens denk ik dat ik die gedachte begrijp, maar toch is God, na de zondeval doorgegaan met het maken van mensen.
Lees meer...

Aanmelden 'Elke dag 5 minuten met God'

Meld je aan voor het dagelijkse mailabonnement 'Elke dag 5 minuten met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij de 'Elke dag 5 minuten met God' van vandaag.

  

Genesis 1:25-2:3

 24 En God zei: Laat de aarde levende wezens naar hun soort voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren van de aarde, naar zijn soort! En het was zo.
 25 En God maakte de wilde dieren van de aarde naar hun soort, het vee naar hun soort, en alle kruipende dieren van de aardbodem naar hun soort. En God zag dat het goed was.
 26 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!
 27 En God schiep de mens  naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem;  mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom