Een gesloten deur

 

"En nadat zij door Frygië en het land van Galatië gereisd waren, werden zij door de Heilige Geest verhinderd het Woord in Asia te preken." (Handelingen 16:6)

 

Nog ene keer iets uit de geschiedenissen van de apostelen en dan wil ik overgaan naar ons persoonlijk leven en de gaven van de Geest. Maar eerst nog een wat opmerkelijke tekst. En het is tegelijk ook een tekst waarvan we in onze tijd bijna lijken te bedenken dat dit niet kan gebeuren. Het gaat er namelijk om dat Paulus in Asia het Woord van God wil gaan preken, maar dat hij wordt tegen gehouden. En in onze tijd lijkt het wel dat God alles maar goed moet vinden. Al onze plannen moeten toch eigenlijk wel goed zijn dat God er blij mee zou moeten zijn.

Of iets anders dat we ook steeds meer horen is dat God zo vol liefde is dat Hij ons geen strobreed in de weg legt. Maar helaas, de Bijbel leert ons iets anders. En tegelijk zit er ook een andere kant aan. Als je nu met de angst tobt dat je in je hele zoektocht met de Heilige Geest fouten maakt en misschien op een verkeerde manier hebt geluisterd waardoor dat Gods plan met je leven dreigt mis te lopen, dan is deze tekst juist een tekst die laat zien dat God Zelf de regie heeft en houdt.

 

Paulus merkt in ieder geval duidelijk dat hij niet die kant op mag, die hij had gedacht. En dan doet God dit, Die liefde is! Dit doet God Die altijd het beste zoekt en daarbij sluit Hij deze weg helemaal af. Hoe de Geest het heeft verhinderd weten we niet, wellicht kwam er geen boot opdagen, in ieder geval konden ze die kant niet op. God sluit dus wegen af, en ook dat is de Heilige Geest. Hij sluit een deur om een andere deur te openen. Ook dit is hoe God je de weg wil wijzen. En dat kan enorm frustrerend zijn. Want het gebeurt niet ene keer, maar meerdere keren. En ondertussen blijven de apostelen wel reizen. Ze stoppen niet met hun zendingsreis en telkens proberen ze het dus weer. 

 

Misschien heb jij ook wel meerdere momenten gehad dat jij dacht: dit is God plan en je dacht het echt zeker te weten en toch ging de deur dicht. En ze waren echt niet zomaar iets aan het proberen geweest, hun verlangen was oprecht. En toch liet God het niet toe, hoe zeer ze ook dachten dat het goed was. Ik denk dat we ook mogen zeggen dat we dankbaar mogen zijn dat ook dit een stukje is van Gods Geest. Want daarmee behoud God ons voor onze wegen, terwijl het om Gods weg moet gaan.

 

Wees dus ook niet al te bang dat er momenten zijn in je leven dat er een deur dicht gaat. Dan wil God je blijkbaar daar niet hebben. En de reden is eenvoudig: Gods beste plan is anders. En frustratie heeft geen zin, omdat Gods plan echt altijd van het beste uitgaat en in dat plan je willen voegen is verreweg het beste.

 

Gebed: Heilige Geest, dank U wel dat U de regie houdt. Soms denk ik Uw weg te gaan, maar is het helemaal de uwe niet. Dank U wel dat U ook de Geest bent die deuren sluit.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Elke dag 5 minuten met God

In de stilte - Heersen over Gods Meesterwerk

 

"En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde, en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen." (Genesis 1:24)

Hoe was gisteren je moment van stilte met God. Het moment van stille verwondering dat God besloot om jou te maken. Nu weet ik dat er ook mensen zijn die dan zeggen: “Maar er is niets meer van dat plan van God overgebleven en zo blij zal God niet met mij zijn, ik doe niet zoveel goed.” Ergens denk ik dat ik die gedachte begrijp, maar toch is God, na de zondeval doorgegaan met het maken van mensen.
Lees meer...

Aanmelden 'Elke dag 5 minuten met God'

Meld je aan voor het dagelijkse mailabonnement 'Elke dag 5 minuten met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij de 'Elke dag 5 minuten met God' van vandaag.

  

Genesis 1:25-2:3

 24 En God zei: Laat de aarde levende wezens naar hun soort voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren van de aarde, naar zijn soort! En het was zo.
 25 En God maakte de wilde dieren van de aarde naar hun soort, het vee naar hun soort, en alle kruipende dieren van de aardbodem naar hun soort. En God zag dat het goed was.
 26 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!
 27 En God schiep de mens  naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem;  mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom