In Christus: vrijmoedige toegang

 

"In Hem hebben wij de vrijmoedigheid en de toegang met vertrouwen, door het geloof in Hem." (Efeze 3:12)

 

Deze tekst in Efeze 3 is eigenlijk een tekst die Paulus er zo maar tussen door heeft geschreven. Hij heeft het gehad over de roeping van de heidenen en dat de heidenen hetzelfde recht hebben gekregen door het Evangelie. En dat is allemaal volgens het voornemen van God de Vader geweest. En dan ineens zonder enige aankondiging zegt Paulus: "In Hem hebben wij de vrijmoedigheid en de toegang met vertrouwen door het geloof in Hem." In Christus heb je vrijmoedigheid gekregen om tot God te naderen. Dat gaat nog al diep.

Het gaat hier namelijk niet om een gevoel dat je mag naderen, het gaat hier over een recht dat je hebt gekregen. In het Oude Testament mochten de Israëlieten niet in de buurt van God komen. Zelfs de berg Horeb moest met palen worden afgezet wat zodra er een Israëliet de berg zou aanraken, dan zou hij sterven. En ergens zit er diep in ons nog heel veel dit zelfde gevoel. Diep van binnen beseffen we hoe heilig en groot God is en dat wij niet in Zijn buurt kunnen komen. God, als de God Die heel dichtbij is, is bijna onbespreekbaar voor ons gevoel.

 

Maar Paulus zegt hier dat we door Christus vrijmoedigheid hebben en toegang met vertrouwen. Ik weet niet hoe het bij jou is, maar als jij het weer flink fout hebt gedaan, of als jij al een paar dagen weinig tijd hebt gehad voor God, of gewoon geen tijd hebt genomen, dan heb je al snel het gevoel dat je maar beter niet in Gods buurt kunt komen. En laten we duidelijk zijn: God laten staan en niet naar je Vader toegaan is niet goed, want je Vader verlangt naar je aanwezigheid, maar hoe dan ook, door Jezus is elke zonden wel weggenomen en heb je het recht van vrijmoedigheid gekregen om met vertrouwen toegang te hebben tot God.

 

Je hebt vrijmoedigheid gekregen. En eigenlijk ligt deze vrijmoedigheid en deze toegang nog het meest in het op audiëntie komen bij een koning. Je wordt er aan de ene kant helemaal verwacht, er wordt door God naar je uitgezien en door Jezus zal Gods heiligheid je niet doden en zelfs niet beschadigen. Als we lezen van koningin Esther dat ze met angst en beven naar de koning gaat, die zelfs haar eigen man ook nog eens is en weet dat als het verkeerd valt dat hij haar zal doden, dan beseffen we iets van de manier hoe het toen aan het koninklijke hof ging. 

 

Door Jezus krijg je als het ware de toegang tot het Koninklijke Hof met de belofte dat je daar welkom zult zijn. Je mag met alles wat je bezighoudt, Thuiskomen bij God, je Vader. Je mag vrij in en uit lopen, je mag je helemaal veilig weten met alles wat je bij je hebt. Ook je zorgen, zoals we gisteren zeiden. Niets is te gek, sterker nog, alles is bij God normaal, want Jezus heeft alles meegemaakt, zoals wij. In Christus is de toegang vrij en heb je vrijmoedigheid om te gaan. Je Vader wacht...

 

Gebed: Vader in de hemel, ik kom met vrijmoedigheid bij U. Ik weet dat U naar mij uitkijkt en dat ik veilig welkom ben bij U. Soms denk ik dat U niet veilig bent, omdat ik vanuit mijn zonden naar U kijkt, maar U kijkt vanuit mijn identiteit naar mij. Hier ben ik, met alles van mij.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Tijd met God

Met Jezus opgestaan

 

"Ik ben met Christus gekruisigd; en niet meer ik leef, maar Christus leeft in mij; en voor zover ik nu in het vlees leef, leef ik door het geloof in de Zoon van God,  Die mij heeft liefgehad en Zichzelf voor mij heeft overgegeven." (Galaten 2:20)

Met de Heer begraven en weer opgestaan. De zin van die lied zullen velen lezers herkennen. En juist nu het weer Pasen is geworden, ligt voor ons gevoel natuurlijk de nadruk op ‘opgestaan’. En tegelijk, is het de vraag in hoeverre wij dit ook echt ervaren, beleven en vooral hoe wij dit leven. Klopt het dat ons leven een opstandingsleven is? Of leven wij nog meer bij Golgotha, dan bij het open graf? Want dat is wel een groot verschil.
Lees meer...

Aanmelden 'Tijd met God'

Meld je aan voor het gratis mailabonnement 'Tijd met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij 'Tijd met God' van dit moment.

 

Galaten 2:15-21

 15 Wij, die van nature Joden zijn, en geen zondaars uit de heidenen,
 16  weten dat een mens niet gerechtvaardigd wordt uit werken van de wet, maar door het geloof in Jezus Christus. En ook wij zijn in Christus Jezus gaan geloven, opdat wij gerechtvaardigd zouden worden uit het geloof van Christus en niet uit werken van de wet.  Immers, uit werken van de wet wordt geen vlees gerechtvaardigd. 
 17 Maar als wij, die in Christus verlangen gerechtvaardigd te worden, ook zelf zondaars blijken te zijn, is Christus dan een dienaar van de zonde? Volstrekt niet!

Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom