In Christus: vrijmoedige toegang

 

"In Hem hebben wij de vrijmoedigheid en de toegang met vertrouwen, door het geloof in Hem." (Efeze 3:12)

 

Deze tekst in Efeze 3 is eigenlijk een tekst die Paulus er zo maar tussen door heeft geschreven. Hij heeft het gehad over de roeping van de heidenen en dat de heidenen hetzelfde recht hebben gekregen door het Evangelie. En dat is allemaal volgens het voornemen van God de Vader geweest. En dan ineens zonder enige aankondiging zegt Paulus: "In Hem hebben wij de vrijmoedigheid en de toegang met vertrouwen door het geloof in Hem." In Christus heb je vrijmoedigheid gekregen om tot God te naderen. Dat gaat nog al diep.

Het gaat hier namelijk niet om een gevoel dat je mag naderen, het gaat hier over een recht dat je hebt gekregen. In het Oude Testament mochten de Israëlieten niet in de buurt van God komen. Zelfs de berg Horeb moest met palen worden afgezet wat zodra er een Israëliet de berg zou aanraken, dan zou hij sterven. En ergens zit er diep in ons nog heel veel dit zelfde gevoel. Diep van binnen beseffen we hoe heilig en groot God is en dat wij niet in Zijn buurt kunnen komen. God, als de God Die heel dichtbij is, is bijna onbespreekbaar voor ons gevoel.

 

Maar Paulus zegt hier dat we door Christus vrijmoedigheid hebben en toegang met vertrouwen. Ik weet niet hoe het bij jou is, maar als jij het weer flink fout hebt gedaan, of als jij al een paar dagen weinig tijd hebt gehad voor God, of gewoon geen tijd hebt genomen, dan heb je al snel het gevoel dat je maar beter niet in Gods buurt kunt komen. En laten we duidelijk zijn: God laten staan en niet naar je Vader toegaan is niet goed, want je Vader verlangt naar je aanwezigheid, maar hoe dan ook, door Jezus is elke zonden wel weggenomen en heb je het recht van vrijmoedigheid gekregen om met vertrouwen toegang te hebben tot God.

 

Je hebt vrijmoedigheid gekregen. En eigenlijk ligt deze vrijmoedigheid en deze toegang nog het meest in het op audiëntie komen bij een koning. Je wordt er aan de ene kant helemaal verwacht, er wordt door God naar je uitgezien en door Jezus zal Gods heiligheid je niet doden en zelfs niet beschadigen. Als we lezen van koningin Esther dat ze met angst en beven naar de koning gaat, die zelfs haar eigen man ook nog eens is en weet dat als het verkeerd valt dat hij haar zal doden, dan beseffen we iets van de manier hoe het toen aan het koninklijke hof ging. 

 

Door Jezus krijg je als het ware de toegang tot het Koninklijke Hof met de belofte dat je daar welkom zult zijn. Je mag met alles wat je bezighoudt, Thuiskomen bij God, je Vader. Je mag vrij in en uit lopen, je mag je helemaal veilig weten met alles wat je bij je hebt. Ook je zorgen, zoals we gisteren zeiden. Niets is te gek, sterker nog, alles is bij God normaal, want Jezus heeft alles meegemaakt, zoals wij. In Christus is de toegang vrij en heb je vrijmoedigheid om te gaan. Je Vader wacht...

 

Gebed: Vader in de hemel, ik kom met vrijmoedigheid bij U. Ik weet dat U naar mij uitkijkt en dat ik veilig welkom ben bij U. Soms denk ik dat U niet veilig bent, omdat ik vanuit mijn zonden naar U kijkt, maar U kijkt vanuit mijn identiteit naar mij. Hier ben ik, met alles van mij.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Elke dag 5 minuten met God

In de stilte - Heersen over Gods Meesterwerk

 

"En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde, en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen." (Genesis 1:24)

Hoe was gisteren je moment van stilte met God. Het moment van stille verwondering dat God besloot om jou te maken. Nu weet ik dat er ook mensen zijn die dan zeggen: “Maar er is niets meer van dat plan van God overgebleven en zo blij zal God niet met mij zijn, ik doe niet zoveel goed.” Ergens denk ik dat ik die gedachte begrijp, maar toch is God, na de zondeval doorgegaan met het maken van mensen.
Lees meer...

Aanmelden 'Elke dag 5 minuten met God'

Meld je aan voor het dagelijkse mailabonnement 'Elke dag 5 minuten met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij de 'Elke dag 5 minuten met God' van vandaag.

  

Genesis 1:25-2:3

 24 En God zei: Laat de aarde levende wezens naar hun soort voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren van de aarde, naar zijn soort! En het was zo.
 25 En God maakte de wilde dieren van de aarde naar hun soort, het vee naar hun soort, en alle kruipende dieren van de aardbodem naar hun soort. En God zag dat het goed was.
 26 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!
 27 En God schiep de mens  naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem;  mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom