“En nadat Paulus hun de handen opgelegd had, kwam de Heilige Geest op hen; en zij spraken in vreemde talen en profeteerden.” (Handelingen 19:6) 

Het is wel apart als je opeens de vraag van de grootste kerkleider krijgt of je de Heilige Geest hebt ontvangen. Ineens, als uit het niets, krijg je die vraag: “Heb je de Heilige Geest ontvangen?” Wat een vraag, want wij zouden zeggen: “Ja, natuurlijk, Die hoort bij het geloof.” Maar voor deze mensen was het niet vanzelfsprekend. En eigenlijk gebeuren er ook hier weer bijzondere dingen die helemaal niet passen binnen onze theologieën.

 
Dat begint al bij het punt dat ze gedoopt zijn met de doop van Johannes de Doper. Blijkbaar was ook deze doop van bekering nog steeds in sommige delen van de kerk actief. Als Paulus in Efeze komt blijkt dat de gelovigen niet gedoopt zijn in de Naam van Jezus, maar ook niet eens weten dat de Heilige Geest er is. Dat is in onze beleving wellicht wat apart, want de Heilige Geest is voor ons, hoeveel of hoe weinig wij er ook van kunnen ervaren, toch de derde Persoon binnen de Godheid. Voor de gelovigen in Efeze, op dat moment, was dit iets wat ze echt niet wisten. Net als in het Oude Testament, was dit toen nog heel anders als voor ons nu. Ze begrijpen dan ook niet waar Paulus het over heeft.
 
Overigens zijn er ook nu delen in de kerken waar de actualiteit van de Heilige Geest ver te zoeken is en waar de Heilige Geest niet meer zou doen dan alleen overtuigen van zonde, gerechtigheid en oordeel. Dat is echter niet wat Paulus bedoelt met het ontvangen van de Heilige Geest. Die algemene taak van de Heilige Geest was er blijkbaar wel geweest, al werd dat niet zo expliciet toegeschreven aan de Heilige Geest. Ze waren namelijk wel gedoopt in de doop van Johannes de Doper. Dus het besef van zonden was er wel. Maar het werk dat de Heilige Geest daarna doet, waardoor Hij de gelovige in beweging zet en Zijn gaven actief maakt, daar hadden ze nog niet van begrepen, maar ze waren ook nog niet op die manier gedoopt in de Heilige Geest.
 
Dan is het opmerkelijk dat Paulus hen eerst in de Naam van Jezus doopt. Het gaat van bekering van dode werken, naar de doop met de vergeving van zonden. En op dat moment dat zij de geloofsdoop hebben ontvangen, is het dus nog niet zo dat ook de Heilige Geest actief is geworden. De Heilige Geest heeft wel woning gemaakt in die gelovigen, maar Hij is nog niet met een krachtige zalving aanwezig en werkzaam. Direct na hun doop in Jezus legt Paulus hen de handen op en op dat moment verandert alles! Direct bij de handoplegging, komt de Heilige Geest over hen en ze spreken direct in tongen en beginnen te profeteren.
 
Weer wordt duidelijk dat geloof en bekering en de doop in Jezus Christus, niet betekent dat de gaven van de Geest actief zijn. Telkens weer zien we dat handoplegging noodzakelijk is. Zonder die handoplegging blijft het persoonlijk, maar start de bediening van de gelovige niet. Geestelijk leiders moeten dus echt beseffen dat de handoplegging fundamenteel is voor de Nieuw Testamentische kerk.
 
Gebed: Heer, het lijkt zo aards, die handoplegging, maar U doet er dus wel iets doorheen, zodat Uw Geest volop in beweging komt. Dank U wel dat U op deze manier ons tot meer in staat wil stellen.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu