Ernstige waarschuwing

Serie: Tweede brief van Petrus

“Want als God de engelen die gezondigd hebben, niet gespaard heeft, maar hen in de hel geworpen en overgegeven heeft aan de ketenen van de duisternis om tot het oordeel bewaard te worden.” (2 Petrus 2:4 – HSV)

“Immers, God heeft zelfs engelen die gezondigd hadden niet gespaard maar hen in de Tartarus geworpen. Daar, in de diepste duisternis, blijven ze opgesloten om hun vonnis af te wachten.” (2 Petrus 2:4 – NBV21)

We hebben het er niet zo graag over dat er ook een andere kant aan God zit. Misschien dat in sommige kringen die andere kant van God wel heel vaak wordt benoemd en waar alleen het oordeel van God centraal staat, maar over het algemeen hebben we het liever over de God van vergeving, genade en liefde. Ik geloof dat dit ook is waar het over moet gaan. Als we God negatief zouden neerzetten, dan gaat er iets mis. Gods genade is echt veel groter dan wat wij kunnen bedenken. Toch ben je daarmee gewoonweg niet klaar. Er is ook een andere kant aan God en die kant is ook nodig. In het nadenken over de momenten van oordeel in de Bijbel ontdekte ik ook dat God dit niet in de eerste plaats doet om te oordelen, maar om het kwaad te beteugelen. Goed om er zo ook eens naar te kijken.

Als je de tweede brief van Petrus leest, ontdek je dat ook Petrus het wel heel eerlijk heeft over God die niet alles eindeloos laat gebeuren. Er is een tijd van Gods geduld, maar dat is niet eindeloos. Zou God Zijn geduld eeuwig laten zijn, dan zou er nooit een moment kunnen komen dat het kwaad stopt. Dat is Gods bedoeling daarom ook niet. God werkt nog steeds aan Zijn grote plan waar Hij vanaf de schepping al mee bezig is: Een hemel en een aarde, die volmaakt en goed zal zijn en daar kan het kwaad geen plaats hebben.

Dat is de reden dat Petrus ingaat op het gevolg van dwaalleraars ingaat. Hij maakt duidelijk dat deze dwaalleraars, die bewust en ten gunste van zelfverrijking een boodschap brengen die niet klopt, ten diepste geen gelovigen zijn. Hij zet ze op dezelfde lijn als een heel rijtje met groepen mensen waar God niet genadig voor was. Deze voorbeelden zijn een waarschuwend voorbeeld. Als je het Koninkrijk van God wilt gebruiken om je te verrijken of om je eigen ideologieën de wereld in te sturen, dan ontneemt dat, als daar geen bekering op volgt, de weg tot behoud. Petrus zet ze dan op een lijn met de gevallen engelen, maar ook met de hele wereld van Noach die omkomt door het water. Je kunt je natuurlijk afvragen of al die mensen in de tijd van Noach echt verloren zijn gegaan, daar hoeven wij gelukkig geen antwoord op te geven. Dat is aan God. De gevallen engelen zijn wel heel duidelijk, voor hen is geen bekering of redding mogelijk.

Dat zelfde geldt ook voor het voorbeeld van Sodom en Gomorra. In ieder geval was dat een oordeel van God waarbij Hij het leven liet ophouden, over het eeuwig oordeel hebben wij niets te zeggen, als lijkt het er wel ernstig op dat, gezien hoe er in de Bijbel over geschreven wordt, weinig hoop overblijft. Misschien dat jij je dan afvraagt, maar waarom, terwijl we ook niet alles weten, gebruikt Petrus dan toch zulke heftige voorbeelden? Om geen andere reden dan dat hij ondubbelzinnig duidelijk wil maken dat het Koninkrijk van God nergens, maar dan ook nergens voor misbruikt mag worden, ook niet voor eigen belang of eigen gewin. Waar bankrekeningen vollopen, macht groeit op basis van bedenkelijke theologieën, daar is deze waarschuwing van Petrus op zijn plaats.

Daarbij is ook nog de andere kant, want Lot wordt bij Sodom en Gomorra gered omdat hij rechtvaardig was. God haalt degenen die hun ziel kwellen vanwege het onrecht om hen heen, maar waar ze machteloos in zijn om dat te stoppen er wel uit. Dat verschil zal aan het licht komen. Laten wij ondertussen altijd blijven toetsen of wat we zien, Bijbels ook echt klopt en zeker waar macht en geld een rol spelen, is deze waarschuwing te meer op zijn plaats.

Gebed: Heer, U laat Uw Koninkrijk niet gebruiken voor het gewin van een ander. Het gaat om U en U alleen. Open onze ogen op die momenten dat er op dit punt iets misgaat en er bekering nodig is.

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu