Preken over je dood heen

Serie: Tweede brief van Petrus

“Maar ik zal mij ook voortdurend beijveren dat u na mijn heengaan deze dingen in gedachten blijft houden.” (2 Petrus 1:15 – HSV)

“En ik doe er mijn uiterste best voor dat u zich dit alles ook na mijn heengaan steeds weer voor de geest zult kunnen halen.” (2 Petrus 1:15 – NBV21)

Welke herinnering wil jij dat er na jouw dood blijft bestaan? Heb je daar wel eens over nagedacht? Ik heb in mijn leven al best vaak nagedacht over de vraag op welke manier mijn leven impact heeft voor Gods Koninkrijk. Op welke manier doet jouw leven er hier op aarde toe? Toch, tegelijk, is er een heleboel waarvan je misschien ook wel denkt: Was het dat nu? En impact tijdens je leven is de ene kant, maar impact na je leven. Welke dingen moet dat dan over gaan? Als je Petrus’ brief leest dan wordt wel duidelijk op welke manier Petrus herinnert wil worden.

Misschien heeft Petrus wel vaak gedacht dat de verloochening van Jezus in zijn leven het meeste impact heeft gehad. Impact, ook omdat er velen zijn die zich hierin ook herkenden en misschien is dit stukje van het leven van Petrus wel het meest bemoedigend voor gelovigen zoals jij en ik die ook niet in alle omstandigheden overeind blijven. Als je de brief van Petrus leest is hij in een ander deel van zijn leven terecht gekomen. Hij is op het punt gekomen dat hij beseft dat zijn leven er weleens bijna op kan zitten. Hij heeft het erover dat zijn tent bijna afgebroken gaat worden. Wel een heel mooi beeld hoe hij zijn leven ziet. Het is niet een huis van steen, maar een tent. Je kunt hem zo opbreken om ergens anders weer neer te zetten. Niet vast aan deze wereld.

Het enige dat Petrus dan nog wil is dat ze hem blijven herinneren als die man die hen telkens opwekte en aanspoorde om een vruchtbaar leven te leven waarbij ze beseffen dat ze daardoor hun roeping en verkiezing vaster en vaster maken. Daardoor word je in rijke mate toegang verleend tot het eeuwig Koninkrijk van Jezus Christus. Daarmee bedoelt hij niet alleen het Koninkrijk dat er straks zal zijn en dat je mag binnenkomen, maar ook het Koninkrijk dat er nu al is. Het eeuwig Koninkrijk van Jezus is niet alleen straks, maar daar deel je nu al in als je in Hem gelooft. Met andere woorden: Die toegang tot dat eeuwig Koninkrijk gaat ook over hier en nu. Daar krijg je nu al toegang toe. Nu deel je daar al in en deel je daar al van uit. De wonderen van nu, zijn tekenen van straks, maar dat staat niet los van elkaar.

Petrus zal deze dingen net zo lang blijven zeggen totdat ze er allemaal naar leven, maar dat niet alleen, hij wil dat ze dit van hem blijven herinneren, tot zijn tijd hier op aarde voorbij zal zijn. Dat is waar hij ook ons in aan wil sporen, en in die lijn leg ik vandaag ook de vraag bij jou neer waar ze jou straks aan moeten herinneren als jouw tent is afgebroken en je een eeuwige woning in het Vaderhuis hebt betrokken. Het is niet alleen de toegang tot het Koninkrijk hier en straks, maar ook of wij net zo de anderen aansporen om daarnaar te leven en die roeping en die verkiezing vast te maken. Onderdeel zijn van dat Koninkrijk is ook het verlangen dat Petrus heeft willen delen. Het verlangen dat we met elkaar, door een vruchtbaar leven, de toegang tot het eeuwige Koninkrijk hier doorlopend al zullen hebben, maar ook daaraan zullen verder bouwen.

Petrus is er niet meer, maar laten wij ons dan nu beijveren om dat wat hij ons leert in zijn brief ook anderen weer in gedachten te laten houden. We doen het met hetzelfde verlangen als Petrus en als wij er dan straks niet meer zijn zullen ook onze woorden als gedachten achterblijven voor degenen die aan onze zorgen zijn toevertrouwt.

Gebed: Heer, laat mij net als Petrus woorden spreken die in Uw Koninkrijk impact zullen hebben en anderen zullen blijven herinneren.

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu