Gebed om meer

Serie: Wij bidden

“Jabez riep de God van Israël aan: Als U mij rijk zegent en mijn gebied uitbreidt, Uw hand met mij is en U het kwaad van mij wegdoet, zodat het mij geen smart brengt … En God liet komen wat hij gevraagd had.” (1 Kronieken 4:10 – HSV)

“Jabes bad tot de God van Israël: ‘Zegen mij: maak mijn grondgebied groot en bescherm me tegen het kwaad, zodat ik geen pijn hoef te lijden.’ God gaf hem wat hij gevraagd had.” (1 Kronieken 4:10 – NBV21)

Hoe groot is de kans dat jij de tijd neemt om de lange namenregisters in de Bijbel te lezen of te bestuderen? Ik denk dat veel lezers van de Bijbel die hoofdstukken het liefst maar laten voor wat het is. Zeker als je het boek 1 Kronieken gaat lezen, waar de eerste elf hoofdstukken vol met lijsten met namen staat. Zoals je weet lees ik aan tafel de Bijbel altijd van het begin tot het einde door. Er is rondom die hoofdstukken nog wel eens wat gezucht en commentaar geleverd. Maar hoe groot is de kans dat je wat gaat missen als je deze namenlijsten zou overslaan? Die kans is dus groot.

Ken jij het gebed van Jabes? Dat gebed staat namelijk midden in zo’n namenlijst. Nu kan ik natuurlijk net doen of ik, als vanzelfsprekend, dat gebed zou kennen. Ik ken het ook wel en niet omdat ik het zelf opmerkte tijdens het lezen, zelfs dan lees je er nog makkelijk overheen. Ik ken het omdat er een heel boek aan gewijd is. Een theoloog heeft over dit gebed een boek geschreven. Misschien kan dat wel teveel van het goede zijn, want hoe groot is de kans dat je er dan dingen in gaat leggen die er misschien helemaal niet zijn? Kun je een gebed als dat van Jabes als een voorbeeldgebed gebruiken in elke situatie, bijvoorbeeld?

Het gebed is eigenlijk wel heel opmerkelijk. Hij bidt om rijk gezegend te worden, hij bidt of dat hij meer land mag krijgen en dat het kwaad in zijn leven verdwijnt. Dat laatste kun je nog van zeggen: “Okee, niets mis mee”. Die rijke zegen kan in zekere mate ook nog wel, maar meer land, kan dat zomaar dan? Is er dan nog verschil of je voor meer land bidt dan dat je niet tevreden bent met je Renault en om een BMW gaat bidden? Het is een beetje lastig, want we kennen Jabes helemaal niet. Hij heeft meerdere broers en kennelijk is hij groter dan de anderen. Dan niet in lengte, maar in aanzien. Niemand weet waardoor dit zo is. Het enige dat duidelijk is, is dat hij zijn naam van zijn moeder heeft gekregen na een zware bevalling toen hij geboren werd. Zijn naam betekent ‘hij die smart veroorzaakt’.

Als je even kijkt naar het boek 1 Kronieken dan valt ook dat het in het tweede en derde hoofdstuk gaat over de zonden van Juda. Het is in het Bijbel wel duidelijk dat zodra er in Israël werd gezondigd, dat God vaak reageerde. In dat verband zou je dan ook naar de geboorte van Jabes kunnen kijken. Maar in hoofdstuk vier blijkt er iets te gebeuren. God lijkt te gaan zegenen. Dat blijkt uit het gebed van Jabes. God gaf hem namelijk wat hij vroeg. God laat dus zien dat als je op Hem vertrouwt, dat Hij dat wil zegenen. In dat licht moet je ook eens naar het boek Kronieken kijken, dat lijkt wel de lijn te zijn in het boek. God gaat door, ondanks wat Zijn volk doet. En dan bidt Jabes, hij stelt zijn vertrouwen op God.

Waar bidt hij dan om? Om iets aardsgericht? Is het inderdaad dat je dit gebed maar moet bidden als je een BMW wilt ontvangen van God? Of een betere baan? Zo kun je er niet naar kijken, omdat er nog een achtergrond in het gebed van Jabes zit. Hij lijkt wel te bidden om meer land en om uitbreiding van zijn gebied, maar letterlijk kan dit helemaal niet. Elke stam had zijn eigen gebied en elke familie vervolgens ook. Dat was vastgesteld en bij het jubeljaar kreeg je het gebied dat je wat kwijtgeraakt weer terug. Dus wat Jabes bidt is opmerkelijk, tenzij je het benadert vanuit de eerste hoofdstukken en de zonde van Juda en als je het in het licht ziet van de naam van Jabes. Dan is het niet anders dan een gebed om dat waar hij recht op heeft. Dat woord ‘recht’ klinkt dan misschien wel wat heftig, maar het gaat eigenlijk gewoon om dat wat God heeft toegezegd. Degenen die God vertrouwen zullen Gods zegen ontvangen, hun gebied behouden en geen ellende meemaken. Dat was de belofte voor Israël in het Oude Testament.

Jabes bidt dus om wat hij mag verwachten vanwege een levenswandel die oprecht voor God is. Het uitbreiden van zijn gebied is dan niet meer dan wat hem toekomst. Het is het gebed dat te maken heeft met wat hem toebehoord op het moment dat hij oprecht voor God leeft. Het heeft dus te maken met Gods beloften. Binnen dat kader mag je altijd bidden. Als je zo lees, ontdek je dat God je genoeg wil geven, maar tegelijk is het geen zoeken naar aardse verlangens die ongeremd zijn. Jabes blijft binnen Gods kaders en beloften.

Gebed: Heer, geef mij wat ik mag krijgen omdat U het belooft en alles wat U mij meer wil geven, zal ik U ook meer voor danken.

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu