Lijden aan het lichaam van Christus

Thema: Kolossenzen

“Ik ben verheugd dat ik nu voor u lijd en dat ik in mijn lichaam mag aanvullen wat er nog ontbreekt aan het lijden omwille van Christus, ten behoeve van zijn lichaam, de kerk.” (Kolossenzen 1:24 – HSV)

“Ik ben verheugd dat ik nu voor u lijd en dat ik in mijn lichaam mag aanvullen wat er nog ontbreekt aan het lijden omwille van Christus, ten behoeve van zijn lichaam, de kerk.” (Kolossenzen 1:24 – NBV21)

Hoeveel strijd kost het iemand die leidinggeeft in de gemeente? Kan dat zelfs iets zijn dat op lijden lijkt? Na heel wat jaren in de kerk zal ik echt niet zeggen dat het allemaal rozengeur en maneschijn is. Het is soms ook echt wel eens minder leuk of soms maak je ook dingen mee die echt veel met je doen, maar om dan te zeggen dat het dienen in de gemeente lijden is, vind ik heel veel gezegd. Je zou bijna vergeten dat je met je neus bovenop Gods wonderen staat en je ook zo vaak echt mag genieten van Gods werk. Toch zegt Paulus dat hij lijdt voor de gemeente in Kolosse.

Als je al het voorgaande leest, dan kom je tot de conclusie dat Paulus vooral ook heeft benoemd waar hij dankbaar voor is. Daar draaide het hele eerste hoofdstuk om. Waren dat dan alleen maar wenselijke woorden? Dat zou dan niet echt eerlijk zijn. De vraag is wat hij dan wel bedoelt. Hij schrijft dat hij blij is dat hij voor hen lijdt en dat hij in zijn lichaam mag aanvullen wat er nog ontbreekt aan het lijden omwille van Christus ten behoeve van Zijn lichaam, de kerk.

Dat Paulus hier niet bedoelt te zeggen dat het lijden van Jezus niet helemaal af was, mag wel duidelijk zijn. Het lijden dat hij moet aanvullen heeft niets te maken met het complete offer van Jezus. Dat is een volmaakt offer en daar kan en hoeft niets meer bij. Je moet dus deze woorden anders lezen. Hij gebruikt twee keer het woord ‘lichaam’. Dat is meestal een aanwijzing dat Paulus dan ergens ook iets met woorden aan het spelen is. Hij heeft het over het lijden in zijn lichaam en dat doet hij ten behoeve van het lichaam van Christus. Hij maakt dan gelijk duidelijk dat het lichaam van Christus niet het opgestane lichaam van Jezus is, maar het geestelijke lichaam, de kerk.

Hij lijdt dus met zijn eigen lichaam ten behoeve van het lichaam van Jezus. Als je zo kijkt naar de woorden van Paulus komt het in een ander daglicht te staan. Dat lijden in zijn lichaam dat wil hij aanvullen omwille van het lichaam van Christus. Dat betekent dus dat hij in navolging van Jezus lichamelijk lijdt aan het lichaam van Christus. De kerk, in zijn vroegste vorm in de tijd van Jezus, heeft Jezus veel lijden gekost. Jezus heeft niet alleen geleden rond Zijn kruisiging. Er staat in de geloofsbelijdenis niet voor niets een komma na de woorden: “Die geleden heeft”. Jezus heeft heel zijn leven geleden en is tenslotte onder Pontius Pilatus gekruisigd, gestorven en begraven, maar zijn lijden was er vanaf Zijn geboorte al.

Daarmee moet je dus ook zeggen dat het Jezus pijn deed om te zien hoe Zijn discipelen er lange tijd nog niets van begrepen. Het lijkt wel dat Paulus hier op dit punt aanstuurt. Zeker ook als je doorleest in het volgende hoofdstuk dan ontdek je deze lijn erin. Paulus schrijft dat hij een zware strijd aan het strijden is voor de gelovigen. Een strijd in zijn eigen lichaam. De ups en downs van de kerk raken hem dus in het diepst van zijn bestaan. Daarmee zegt hij niet dat hij de dankbare punten ineens is vergeten, maar hij brengt het wel terug in het juiste perspectief. Het is geweldig hoe heidenen die vervreemd waren erbij zijn gekomen, maar het kost hem wel alles om de boodschap van het Evangelie juist ook daar te brengen in gemeenten waar hij zelf niet is geweest.

Je kunt dus lijden aan de kerk en misschien is dat ons grootste probleem wel dat we dat erg weinig doen. Als ik er zo over nadenk, herken ik er wel iets van. Soms als ik in gemeenten kom waar bijna niemand meer over is, dan kan dat echt pijn doen. Nog steeds niet lichamelijk, maar het kan mij wel echt diep raken als je beseft dat als het zo doorgaat dat er gemeenten zijn die er over tien jaar eigenlijk niet meer kunnen zijn, tenzij dat er een wonder gebeurt. Willen wij lijden aan het lichaam van Christus? Dat zal zorgen dat er iets in beweging komt van toewijding wat je ook bij Paulus ziet. Durven we in die spiegel te kijken?

Gebed: Heer, laat mij lijden aan Uw lichaam, zodat mijn toewijding voor Uw lichaam zal ontbranden als nooit tevoren.

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu