Van vervreemd naar heilig

Thema: Kolossenzen

“En Hij heeft u, die voorheen vervreemd was en vijandig gezind, zoals bleek uit uw slechte daden, nu ook verzoend.” (Kolossenzen 1:21 – HSV)

“Eerst was u van hem vervreemd en was u hem in al het kwaad dat u deed vijandig gezind,” (Kolossenzen 1:21 – NBV21)

Stel je voor dat het Joodse volk Jezus als Messias had aangenomen? Wat zou dat dan betekend hebben voor de wereldgeschiedenis? Het is een vraag waar we nooit het antwoord op zullen krijgen, denk ik. Toch, lijkt het wel zo te zijn dat vanwege het ongeloof van het Joodse volk, de redding naar de heidenen is gegaan. Dat geeft dan altijd maar zo’n gevoel van: Was dit dan nodig, kon God het niet op een andere manier doen? Het voelt zo dubbel, omdat er dan iets negatiefs nodig lijkt te zijn voor iets goeds. Laten we proberen om maar weg te blijven uit al die gedachten van Gods onnavolgbare raad. Wat wel waar is, is dat we weten dat wij gewoon niet meer dan een stel heidenen zijn.

Het is heel bijzonder hoe mensen je in de kerk aankijken als je dit zo zegt tijdens een preek: “Wij zijn alleen maar een stel heidenen”. Dat voelt natuurlijk als een oordeel, maar als Paulus soortgelijke woorden schrijft, is het geen oordeel, maar is het de bedoeling dat de gemeente in Kolosse juist verwonderd zou raken. Eigenlijk zijn de woorden van Paulus nog veel grover: : Jullie waren vervreemd en vijandig gezind. Je kunt natuurlijk een heiden zijn omdat je geen Jood bent, maar dan hoef je nog niet vijandig gezind te zijn, maar Paulus schrijft dat niet. Uiteindelijk zijn we van nature natuurlijk allemaal vijanden van het kruis van Christus voordat we Jezus leren kennen.

Misschien heb je dit soort woorden nog nooit in positieve zin gehoord, maar altijd als een soort dreiging. De dreiging van oordeel en verloren gaan omdat je zo’n vijand bent van nature. Ik merk bij mij zelf dat soms zo’n woordje als ‘van nature’ bij mij al weerstand kan oproepen. Als je kijkt hoe Paulus er over schrijft, dan merk je dat hij deze woorden gebruikt om het contrast te laten zien. Voordat je geloofde, was je vervreemd van Jezus en was je Hem vijandig gezind. Nu je gelooft is het tegengestelde waar: Hij heeft je met Hem verzoend in het lichaam van Hemzelf en door de dood. Het initiatief lag bij Jezus. Hij verzoende je, want dat had Hij al gedaan voordat jij er was.

Paulus zegt niet dat geloof er dan niet toe doet, want het geloof dat Jezus dat voor je deed, daar moet in je blijven om te delen in wat Hij heeft gedaan voor jou. Je merkt dat Paulus heel vaak op het randje schrijft. Het lijkt bijna dat Jezus iedereen heeft verzoend, maar vervolgens komt hij dan wel telkens terug op het persoonlijke geloof. Het laat dus wel zien dat Jezus’ werk genoeg is voor iedereen. De verzoening is er voor iedereen, alleen wordt het actief als je in het geloof blijft. Maar dan is de uitwerking ook veel groter dan alleen maar de verzoening. Het is namelijk niet een verzoening voor een bepaald moment of tot een bepaald moment, maar door de verzoening van Jezus in Zijn lichaam en door Zijn dood, sta je heilig en rein voor Hem.

Het offer van Jezus maakt je voor eens en voor altijd rein en dat is onafhankelijk van de zonden die nog volgen. Niet dat dit een vrijbrief is om te zondigen, maar vanaf het moment dat de verzoening jouw deel is geworden sta je smetteloos en heilig voor Hem. Besef je dat dit je identiteit is die je in Christus hebt gekregen? Zover gaat de verzoening die Hij verwierf, niet alleen toen jij nog vervreemd was en vijandig gezind was, want dat gold in de situatie van de Kolossenzen. Hun leven liep nog parallel met dat van Jezus in de tijd. Zij waren werkelijk vervreemd, maar wij waren er zelfs nog niet eens en toen bracht Jezus de verzoening al voor ons die pas eeuwen later, als vreemden en vijanden geboren zouden worden om hetzelfde te ervaren dan toen de gemeente in Kolosse.

Dat is de hoop van het Evangelie. Daar kom je nooit over uitgedacht. Alles was al klaar, voor er iets van jou begon te leven. Leef dat leven, elke dag en blijf je verwonderen.

Gebed: Heer, ik dank U voor Uw verzoening, zelfs eeuwen voordat ik ter wereld kwam. Dank U dat ik nu rein ben door Uw bloed en door het geloof in Uw offer.

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu