Ook aan jou onderworpen

Thema: Door de wind

“Maar toen hij op de sterke wind lette, werd hij bevreesd, en toen hij begon te zinken, riep hij: Heere, red mij!” (Mattheüs 14:30 – HSV)

“Maar toen hij op de sterke wind lette, werd hij bevreesd, en toen hij begon te zinken, riep hij: Heere, red mij!” (Mattheüs 14:30 – NBV21)

Een verhaal wat heel dicht aan ligt tegen het verhaal van de storm op zee, is dat andere verhaal van een storm op zee. Waar het in het eerste verhaal duidelijk is dat er duistere machten meespelen en waar Jezus de macht over heeft, daar is dat in het andere verhaal niet zo duidelijk aanwezig. Toch als je er vanuit gaat dat  de stormen in de Bijbel symbool staan voor de duisternis, dan leer je van het andere verhaal nog een les. Het verhaal van Petrus die op het water loopt. En ik geloof dat het ook belangrijk is om de geestelijke symboliek hier te begrijpen. Te meer omdat ik toch wel regelmatig mensen spreek die zeggen dat ze tot God bidden of Hij de duivel wil weren uit hun leven. En is dat wel zo Bijbels?

Wellicht kijk je nu even bedenkelijk, want Jezus leert ons immers ook bidden: Verlos ons van de boze. Of moet je daar vertalen: Verlos ons van het kwaad? In dat geval is het niet satan, maar het kwaad dat in ons zit. Daarnaast is ook opmerkelijk dat Jezus Zijn discipelen de macht geeft over de totale legermacht van de vijand. Als je daar over nadenkt, kom je tot de conclusie dat Jezus eigenlijk zegt: “Satan in je leven of in je omgeving? Daar heb Ik jou alle autoriteit voor gegeven. Spreek het aan in Mijn Naam”. Kijk dan eens met die ogen naar het verhaal van Petrus op het water.

De discipelen krijgen eigenlijk allemaal hier een les, niet alleen Petrus. Alleen Petrus durft de stap in geloof te zetten, terwijl de andere dat niet doen. Het stormt opnieuw en ze hebben de wind tegen. Er zijn twee verschillende versies van dit verhaal in de Evangeliën. Bij de een lijkt Jezus voorbij te lopen over het water, terwijl Mattheüs daar niets over schrijft. Jezus loopt over het water en laat zien dat Hij heerst over de machten van het kwaad. Hij is sterker en deze machten zijn aan Hem onderworpen.

Als Jezus dan bij het bootje komt, vraagt Petrus of hij ook op het water mag lopen. Hij vraagt of Jezus hem bevel wil geven. Met andere woorden: Petrus wil op gezag van Jezus ook op het water lopen en heersen over deze machten. Op het moment dat Jezus hem bevel geeft, heeft hij ook die volmacht en loopt ook hij over het water. In de Naam van Jezus hebben we Zijn volmacht om te heersen over de duistere machten. We hebben Zijn autoriteit gekregen. En dat gaat goed, tot het moment dat je naar die duisternis kijkt. Petrus let op de wind en dan is het gelijk mis.

Het letten op die wind zorgt dat Petrus begint te redeneren. Het is ook niet normaal dat je over het water loopt, maar als je bedenkt dat wind en water een diepere betekenis heeft, dan zou het wel logisch moeten zijn dat je in de Naam van Jezus Zijn autoriteit heeft over de machten van de duisternis. Daarom noemt Jezus Petrus ook hier een kleingelovige.

De les die we hierin leren is dat elke macht en kracht in de Naam van Jezus aan ons onderworpen zal zijn, alleen moet je dat wel geloven. Je ziet ook in de situatie met de maanzieke jongen dat de discipelen niet konden helpen vanwege hun ongeloof. Dat zegt Jezus nooit bij genezingswonderen, maar altijd als het gaat over de machten van de duisternis. Daar komt het aan op je geloof of jij durft te vertrouwen dat die machten in de Naam van Jezus ook aan jou onderworpen zullen zijn. Dat zal alleen zo zijn als je op Jezus blijft zien en je niet laat afleiden door de omstandigheden. Natuurlijk zijn die omstandigheden bedreigend en voelt dat zo, maar als je weet dat Jezus groter is dan die omstandigheden, dan is het helemaal niet dreigend. Jezus ging zelfs slapen in het tumult. En nu leert Hij jou niet alleen dat de machten aan Hem onderworpen zijn, maar Hij leert je dat jij deelt in Zijn autoriteit.

Gebed: Heer, ik dank U voor Uw autoriteit over elke macht en kracht van de vijand.

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu