Loop Jezus niet in de weg

Thema: Lijdenstijd

"Jezus zei tegen Petrus: Steek uw zwaard in de schede. De drinkbeker die de Vader Mij gegeven heeft, zal Ik die niet drinken?" (Johannes 18:11)

Sta jij Jezus wel eens in de weg met wat je doet? Dat is misschien een vreemde vraag of misschien dat je denkt dat het zelfs een lastige vraag is. Lastig omdat je niet te snel wil zeggen dat je Jezus nooit in de weg loopt. Jezus in de weg lopen dat heeft natuurlijk alles te maken met dat jij en ik denken beter te weten wat Jezus moet doen dan dat Hij dat Zelf zou weten. Dat kan voor ons zijn dat we het theologisch beter weten en daarom Hem niet de ruimte geven om door de Geest te werken zoals Hij dat wil. Dat kan zijn omdat als je de Bijbel leest je denkt dat het echt niet kan wat Hij zegt en daarom luisteren we dan maar niet. Ik mag soms voor iemand niet bidden omdat het toch niet kan veranderen, terwijl we wel zeggen dat bij God alle dingen mogelijk zijn. Jezus in de weg lopen om Zijn werk te doen. Als je deze eerste zinnen even op je laat inwerken dan is de kans groot dat je zegt: "Het zou wel eens kunnen zijn dat ik Jezus vaker in de weg loop dan dat ik denk".  Dat maakt het dan ook makkelijker om even te kijken wat Petrus doet.

Als er één discipel was die liet merken echt van Jezus te houden in wat hij deed, dan was het Petrus. Het was vaak ondoordacht, maar wel oprecht. Soms zou je denken dat Petrus even iets beter moest nadenken. Als je nu ziet gebeuren dat Jezus Zichzelf voorstelt aan de soldaten die Hem gevangen komen nemen en je staat er met je neus bovenop dat er geen soldaat meer op zijn benen kan blijven staan, wat denk je dan als je echt goed nadenkt? Dan denk je iets van: "Dus als Jezus spreekt, dan is iedereen de controle over zichzelf kwijt. Wat kan dan een leger soldaten nog doen?" Dat zou je kunnen en ook moeten denken, maar Petrus gaat dan helemaal voor zijn Meester en denkt dat hij echt even moet optreden voor Jezus. Hij pakt zijn zwaard en slaat de dienstknecht van de hogepriester bijna in twee stukken. Het is dat hij net uit balans is en hij alleen het oor van Malchus eraf slaat, maar de bedoeling was duidelijk: Petrus zou wel eens even ingrijpen en voor zijn Meester gaan strijden. 

Petrus is echter niet aan het strijden voor zijn Meester, hij is Hem in de weg aan het lopen. Jezus gaf Zichzelf gevangen om Zijn werk in onze plaats te gaan doen. Petrus weet het beter dan Jezus wat er moet gebeuren, ondanks dat Jezus had gezegd dat Hij zou gaan lijden en sterven. Petrus bedenkt dat Jezus van alles mag willen, maar dat deze soldaten Hem gevangen gaan nemen, dat gaat Petrus niet goedvinden. Dan zegt Jezus: "Steek je zwaard terug. De drinkbeker die de Vader mij heeft gegeven, zal Ik die niet drinken?" Eigenlijk zegt Jezus: "Of je het nu begrijpt of niet, loop Mij niet in de weg". Ook als er niets van klopt, maar Jezus weet dat het klopt, loopt Hem niet in de weg. Jezus heeft hier gevoeld dat Hij echt alleen was en dat Hij uiteindelijk niet begrepen werd door Petrus en ook niet door de anderen. Moet je ook niet eerlijk zeggen dat het ook niet te begrijpen is? Petrus had nog nooit een vriend gehad die uiteindelijk voor hem zou sterven. Dit gaat elk begrip te boven. Het is ook bovennatuurlijk, maar accepteer Gods bovennatuurlijk ingrijpen dan maar gewoon. Dat geldt voor Petrus en net zo goed ook voor ons. Begrijp jij dat Jezus dit deed voor jou en hangt van dat begrijpen jouw geloof af? Dan kom je er niet uit. Begrijp jij dat God, na alles wat Jezus verdiende voor ons, bovennatuurlijke dingen doet die niet te verklaren zijn? Als je daarin pas wilt geloven als je het begrijpt, zal er niets gebeuren. Loop Jezus, God als mens, maar wel bovennatuurlijk in Zijn handelen, daarom niet in de weg als het in jouw ogen niet klopt, maar laat Hem Zijn werk maar doen.

Gebed: Heer, ik begrijp U lang niet altijd, ik wil het niet begrijpen, maar geloven wat U deed en wat U doet.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu