Kerk van Jezus - Groeien in discipelschap door te gaan en te doen

"Hierna wees de Heere nog zeventig anderen aan en zond hen twee aan twee voor Zijn aangezicht uit naar iedere stad en plaats waar Hij komen zou." (Lukas 10:1)

Voor de Adventtijd waren we bezig met de serie over 'Kerk van Jezus', daar zullen we nu nog even met verder gaan. De vraag die ik je wil stellen is: Als je echt wilt groeien in discipelschap, hoe doe je dit dan? Als je echt net zoals Jezus het Koninkrijk wil brengen en laten zien, als je verlangt dat de woorden van het Evangelie ook vergezeld zullen gaan met de tekenen, hoe kun je daarin dan groeien in discipelschap? En stel je voor dat Jezus vandaag met jou zou doen, zoals Hij ook deed met Zijn discipelen. Hij kijkt je aan en Hij zegt tegen je "Ga, denk niet teveel na over het hoe en wat, maar ga het nu doen", wat zou je daarvan vinden?

Het klinkt natuurlijk nogal heftig. Jezus Die gewoon zegt: Gaan en doen! Alsof je alle dingen die Jezus van je vraagt, omdat je discipel van Hem wilt zijn, ineens zou kunnen. Weet je hoe spannend het is om iemand iets te vertellen over het Evangelie? Of weet je hoe spannend het is om te bidden voor iemand die ernstig ziek is. Kun je dat eigenlijk wel? De vraag die je daarbij zou kunnen stellen is: Zouden die ex-vissers dat wel kunnen? En je kunt nu ook niet bepaald zeggen dat ze een erg lange leerschool hadden gehad. Zeker niet als je even meeleest in Lukas 10. Daar gaat het namelijk over 70 nieuwe discipelen. Dus geen discipelen uit de 12 die als Jezus' vertrouwelingen golden, maar 70 discipelen die op grotere afstand van Jezus stonden. Hij wijst er nog eens 70 aan. Hij lijkt er plotseling nog eens 70 bij aan te wijzen en welke opdracht geeft Hij hen? Ze moeten voor Hem uitgaan naar elke stad waar ze zullen komen. Jezus komt er achteraan en zij moeten vooruit gaan.

Het lijken wel de baanbrekers voor Jezus Zelf, maar als je dan leest wat ze moeten doen, dan lijkt het er ook wel op dat Jezus helemaal niets meer hoeft te doen. Ze moeten in elk huis vrede brengen, ze moeten zieken genezen en achteraf komen ze er ook nog achter dat de demonen op de vlucht sloegen als zij aankwamen. Dat moeten ze dus niet allemaal doen met Jezus erbij, maar ze moeten dit voor Jezus uit gaan doen. Het enige houvast wat ze hadden was dat als het misging, Jezus hen op afstand zou volgen. Gaan en doen is dus bij Jezus heel letterlijk voor Zijn discipelen.

Discipelschap is dus vooral ook vertrouwen dat wat Jezus op je schouders legt, ook werkelijk mogelijk is. Het is naar aardse maatstaven dus helemaal niet logisch, maar naar hemelse maatstaven is het wel mogelijk. Het is opmerkelijk dat niemand van die 70 discipelen tegensputtert en zegt: "Maar dat kan ik helemaal niet". Misschien is het ook wel zo dat als Jezus je zo in beweging zet, je ook beseft dat Hij dit met Goddelijk gezag doet. Maar dat is niet alleen toen, maar nu nog net zo. Als Jezus zegt: "Ga en doe wat Ik doe", dan geeft Hij je die opdracht met Goddelijk gezag. En Jezus weet dat Hij geen onmogelijke dingen vraagt. Hij wist heel goed dat die 70 discipelen, als ze zouden gehoorzamen, zouden ervaren dat alles mogelijk was wat Hij als opdracht gaf.

Wij neigen er naar om eerst alles te willen begrijpen en om eerst de controle over de situatie te krijgen en als we dan geen risico's meer denken te lopen, dan willen we het wel doen. Jezus zegt vandaag tegen je: "Groeien in discipelschap doe je door te gaan en te doen". Ik weet niet hoe jij in elkaar zit, maar ik doe over het algemeen alles zonder gebruiksaanwijzing. Ik probeer het eerst wel en als het dan lukt, weet ik hoe het werkt. Toen ik iets van het Koninkrijk begon te zien, deed ik dat ook zo. Bidden met een zieke, veranderde zomaar ineens van een "Heer, wilt U alstublieft" naar een "Heer, in de Naam van Jezus leg ik mijn handen op deze persoon". Het Koninkrijk leer je echt pas ervaren als je gewoon gehoorzaam gaat doen. De Meester heeft het voorgedaan, maar daarna stuurt Hij je ook werkelijk op pad om je zo te laten groeien in discipelschap.

Gebed: Heer, ik wil U volgen, ik wil luisteren en ook durven doen, daarom zal ik ervoor kiezen om echt te gaan in de opdracht die U geeft.

 

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu