Kerk van Jezus - Discipelschap door te kijken

"En Hij zei tegen hen: Kom achter Mij, en Ik zal u vissers van mensen maken." (Mattheüs 4:19)

De kerk van Jezus is ook de kerk van discipelen. We hadden al eerder de definitie van de kerk: De verzameling van gelovigen die leven zoals Jezus leefde en willen zijn zoals Hij was om de hele wereld te winnen voor Jezus. Als je het dan over discipelschap hebt, dan gaat het even niet in de eerste plaats om die verzameling van gelovigen, maar het gaat in de eerste plaats over jou als gelovige. Niet de gelovige die vooral met zijn eigen geloof en geloofservaring bezig is, maar de gelovige die groeit in discipelschap. Het gaat dan dus over jou persoonlijk, die steeds meer gaat zijn zoals Jezus was en gaat doen wat Jezus deed. Je gaat dus als discipel steeds meer op Hem lijken en steeds meer hetzelfde doen. Op Hem lijken heeft dan te maken met hoe Hij leefde en hetzelfde doen gaat over het laten zien van het Koninkrijk.

De kerk is dus een verzameling van gelovigen die op Jezus lijken, maar ook die voortzetten wat Jezus deed. Hoe leer je dat dan? Op welke manier groei jij daar dan in? Hoe kun je leven zoals Jezus, met vrede, liefde, geduld en de andere vruchten van de Geest. En hoe kun je doen wat Jezus deed? Jezus bracht verzoening, bevrijding en genezing. Hij bracht in Zijn karakter en in Zijn daden en wonderen de hemel op aarde. Daar ligt ook de roeping van een discipel, om daardoor de wereld te winnen voor Jezus. Jezus liet Zijn discipelen van heel dichtbij zien hoe Hij leefde, maar ook van heel dichtbij zagen ze de wonderen gebeuren waarvan Jezus later zou zeggen dat die de gelovigen zullen volgen. Geloven in Jezus zorgt dat je karakter verandert en daardoor volgen de tekenen van het Koninkrijk je.

Op de vraag naar het 'hoe' geeft Jezus een bijzonder antwoord en tegelijk ook weer zo eenvoudig. Als je in Mattheüs en in Markus leest over de roeping van de eerste discipelen dan valt op dat Jezus twee dingen tegen hen zegt. Hij geeft ze een bevel, gevolgd door een belofte. De eerste discipelen waren mannen die vissers waren. Mannen die geen kans kregen om ooit een discipel te worden van een rabbi. Daar waren ze op de profetenschool nooit goed genoeg voor geweest. En toch roept Jezus deze mannen om van Hem te leren en om straks verder te gaan waar Hij was gebleven toen Hij naar de hemel ging. Hij zegt dan eerst dit: "Kom achter Mij". Weet je, dit is precies wat belangrijk is. Jezus zegt niet: "Ga goed je best doen, probeer maar wat." Jezus zegt ook niet: "Het is niet zo belangrijk dat je niets weet, Ik zal het doen, zonder dat jij er iets voor moet doen". Nee, Jezus zegt: "Kom achter Mij".

Jezus zegt dus dat ze achter Hem aan moeten komen. Hij gaat voorop in het voordoen en in het onderwijs geven! Discipelschap begint altijd in het volgen van Jezus. En volgen van Jezus is niet een poging om zo goed mogelijk te leven en heel krampachtig opdrachten te vervullen, maar volgen van Jezus is alleen maar kijken, kijken en kijken. Daar begint het mee. Ik kom zoveel gelovigen tegen die zich nooit hebben verdiept in de wonderen. Ja, ze hebben zich er wel in verdiept, maar heel vaak hebben ze elk wonder geestelijk uitgelegd. Blinden worden dan ineens geestelijk blinden en lammen worden geestelijk lammen. Je mag die geestelijk lijn er wel inzien, maar je moet vooral ook kijken wat Jezus doet en zo de verhalen lezen, want Hij roept je om hetzelfde straks te doen. En terwijl je kijkt, merk je hoe anders Hij omgaat met de mensen die Hij tegenkomt. Er is eindeloos veel liefde en geduld, Hij veroordeelt niet, Hij zegent. Letterlijk kijken wat Jezus deed, dat vormt je in discipelschap. En de belofte die dan volgt is dat Hij je zal maken tot vissers van mensen. Dat komt pas later, eerst moet je zien wat Hij deed en hoe Hij leefde. Ga daarom de Evangeliën ook eens veel letterlijker lezen en verwonder je met open mond over wat er gebeurt als Jezus ergens komt. Dan verander jij persoonlijk als gelovige.

Gebed: Jezus, U wilt mij leren om op U te lijken en te doen wat U deed. Wilt U mij helpen om echt te zien wat er in al die verhalen gebeurt en hoe U het doet. Verander mij van een gelovige in een discipel.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu