Kerk van Jezus

"Opdat uw geloof niet zou bestaan in wijsheid van mensen, maar in het betonen van geest en kracht." (1 Korinthe 2:5)

Stel je voor dat de kerk in Nederland dezelfde kracht zou hebben als de kerk op de Pinksterdag! Stel je voor dat overal waar we de boodschap van Jezus brengen er velen tot geloof komen en dat God dit ook nog eens onderstreept met wonderen en tekenen. De kerk niet iets dat alleen een verzameling van gelovigen is die vooral met zichzelf bezig zijn, maar echt een krachtige en wervende kerk, midden in de maatschappij. Een kerk met dezelfde kracht als in de tijd van de eerste apostelen, die overal het verschil maakte en waar God krachtig doorheen werkte. Dan zou het lijken op de kerk zoals Jezus deze bedoelde toen Hij zei: "Zoals de Vader Mij heeft gezonden, zo zend Ik ook jullie".

Durf jij het aan om de komende tijd na te denken over het thema 'Kerk van Jezus'? Pas op dat je niet te snel zegt dat je dit wel wilt doen. Dit thema is namelijk nogal tegendraads op verschillende manieren. Religie en spiritualiteit is in, maar de kerk is op haar retour. Maar religie doe je uiteindelijk in je eentje en voor jezelf en spiritualiteit uiteindelijk ook. Kerk zijn is meer dan iets alleen doen. Kerk zijn heeft namelijk alles te maken met koinonia, gemeenschap. En kerk zijn is misschien mooi, maar dan moeten we het ook hebben over de vraag van Wie de kerk is. En als we zeggen dat de Kerk van Jezus is, dan heeft Jezus er ook iets over te zeggen. Misschien zeg je nu nog steeds 'amen'. Dat is fijn, tot zover.

Als je echt wilt nadenken over de Kerk van Jezus dan wil ik je ook de vraag stellen of wij de Kerk van Jezus zijn. Jouw gemeente, de verzameling van gelovigen in Nederland, zijn wij de Kerk van Jezus? Op het moment dat je nu 'ja' zegt dan sta je voor een volgende uitdaging. Hoe staat de kerk in Nederland er voor? De kerk loopt leeg! En nee, zeg nu niet gelijk dat dit alleen in het grote midden van de kerk gebeurt, ook aan de rechterkant loopt de kerk leeg, de enige groei zijn daar nieuwe geboorteleden, maar van buitenaf komt er niets bij en stilletjes lopen ook daar honderden leden per jaar weg. En nee, zeg nu ook niet te snel dat de evangelische kant van de kerk nog wel groeit, want het aantal nieuwe kerkleden die niet uit een andere kerk komen is minimaal en wat er via de achterdeur vertrekt, wordt angstig stilgehouden. Samenvattend: De kerk is op zijn retour.

Een reactie die je dan vaak hoort is deze: "Ja, dat is nu eenmaal zo, dat moet je accepteren." Ik zal je zeggen: "Ik wil dat niet accepteren." Iets anders dat je hoort is dat het toch vooral om je persoonlijke geloof gaat. En dan zeg ik: "Dit is een uitvlucht, nooit heeft Jezus een kerk voor Zich gezien waar het alleen om het persoonlijke geloof gaat". Het gaat bij Jezus altijd om het individu in het geheel. Jezus was Joods in Zijn denken, of beter gezegd: Het Joodse denken is Gods denken en daar gaat het altijd om de gemeenschap. Met elkaar leef je je geloof en tegelijk geloof je persoonlijk.

Als het dus waar is dat de kerk leegloopt, is de volgende vraag: Kan de Kerk van Jezus leeglopen? Ja en nee! Ja, want dat zien we gebeuren of de kerk is geen kerk van Jezus. Nee, als het om de Kerk van Jezus gaat, dan mag hij niet leeglopen, want het is de enige boodschap van redding en behoud, van vernieuwing en doorbraak van het Koninkrijk. Die kerk mag dus nooit leeglopen. Als jij wilt nadenken over de Kerk van Jezus, durf jij dan ook een radicaal 'nee' te laten horen als het gaat om het feit dat we er aan lijken te wennen dat de kerk op zijn retour is.

Als intro op dit thema, prikkel ik je misschien enorm, maar wil jij accepteren dat als er, menselijkerwijs, niets gebeurt er over twee generaties geen kerk meer in Nederland is. Ik hoop dat je nu met heel je hart zegt: Nee, dat wil ik niet accepteren, want de Naam van Jezus en Zijn Evangelie, maakt het mij alles waard dat de kerk echt weer de Kerk van Jezus is. Dat kerken leeglopen zegt vooral iets over degenen die er blijven en waardoor anderen weggaan en er niet blijven. Wat is dus belangrijk voor de kerk in onze tijd als de Kerk van Jezus? Ga je deze uitdaging met mij aan, zodat de kracht van Gods Geest weer echt zal werken in de kerk?

Gebed: Heer, Uw Kerk kan toch nooit op zijn retour raken? Uw verlangen is dat iedereen gered wordt en dat Uw Koninkrijk zichtbaar wordt, en dat verlangen wil ik met U delen en openstaan voor wat U mij wilt laten zien van dat wat belangrijk is voor Uw kerk.

 

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu