Leiding vragen

Thema: Kracht van gebed

"En Paulus kreeg ‘s nachts een visioen te zien: er stond een Macedonische man, die hem dringend vroeg: Kom over naar Macedonië en help ons!" (Handelingen 16:9)

Inzicht krijgen in wat er nu echt aan de hand is, daar ging het vorige keer al over in die situatie waarin de discipelen van Jezus geen resultaten haalden om iemand te genezen. Jezus zegt dan dat bidden en vasten nodig was. We zijn dan eigenlijk ook gelijk terecht gekomen op het thema 'inzicht krijgen door je gebed' Dat heeft natuurlijk ook alles te maken met de kracht van gebed. Gebed is niet alleen krachtig als er iets bijzonders gebeurd of als er iets verandert, maar gebed is ook krachtig op het moment dat je op kruisingen van je leven staat en op zoek bent naar Gods plan en bedoeling met je leven. Of misschien niet alleen jouw leven, maar ook wel met de richting die je als gemeente of als vriendengroep op moet gaan. Het is opmerkelijk hoe vaak er in de Bijbel aan God om richting wordt gevraagd.

Mag ik eerst even een eerlijke vraag stellen? Is dit voor jou echt een item? Ik bedoel: Is dit ook iets waarbij gebed bij jou echt een rol speelt? Dat als je op keuzemomenten staat, dat je daarbij God ook echt betrekt? Er zit namelijk een gevaar aan dat als dit ontbreekt, je soms ook niet op de plaats bent waar God echt iets wil doen. Je ziet ook hoe Paulus daarmee heeft geworsteld. Hij wilde meerdere keren naar een andere plaats gaan om verder te gaan en het Koninkrijk van Jezus te brengen, maar hij wordt dan meerdere keren door de Geest tegengehouden. Vroeger dacht ik altijd dat Paulus er helemaal naast zat en dat God hem tegenhield omdat hij het verkeerd deed. Maar je moet je afvragen of dat wel echt zo is geweest. 

Het lijkt er veel meer op dat Paulus op zoek is geweest naar Gods bedoeling. God liet deuren dichtgaan en Paulus moest daar dus niet naartoe. Als dat gebeurt is dat niet een correctie van God, maar Gods reageren op het zoeken van Paulus naar Gods bedoeling. Het staat er in die geschiedenis niet zo heel duidelijk bij hoe dat met gebed gepaard is gegaan, maar je kunt je voorstellen dat als iets niet lukt, Paulus echt wel met God in gesprek is geweest over de reden dat dit gebeurde. Als Lukas, die erbij is geweest, zelfs opschrijft dat de Heilige Geest hen tegenhield, dan is wel heel duidelijk dat ze dit onderscheid wel hadden. Uiteindelijk krijgt Paulus dan in de nacht in visioen en dan is duidelijk wat er moet gebeuren.

Als je God zoekt om Zijn wil te kennen, dan kan daar dus zomaar tijd overheen gaan en is het ook soms kijken hoe wegen lopen of juist niet lopen. Als er dan een visioen of een droom is, die alles te maken heeft met je zoektocht naar Gods wil, neem dat dan wel serieus. De kracht van gebed is dat God reageert op jouw gebed. Ook een visioen of een droom kan dan een reactie zijn van God. Wellicht zou je in de situatie van Paulus invullen dat God reageert door een boot te geven waarbij ze niet worden tegengehouden, maar God reageert door een visioen. Bidden betekent dus ook dat je scherp moet zijn op de stem van God en op de aanwijzingen die Hij geeft. Maar stel je voor dat ze niet hadden geluisterd? Dan waren ze nooit daar gekomen waar God andere gebeden van hen heeft verhoord. Bidden en de kracht van gebed ervaren, heeft dus ook te maken met het zoeken naar Gods leiding en Zijn wil over dat waar Hij gedacht heeft jou te willen gebruiken. Hoe heerlijk is het dat je Vader in de hemel Zich druk maakt over het feit dat jij op het juiste moment op de juiste plaats zult zijn en dat Hij daarbij Zijn leiding aan jou wil geven?

Gebed: Heer, dank U wel dat U mij leiding wilt geven en ik wil leren Uw stem hierin te verstaan en met U telkens overleggen om de juiste keuzes te maken.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu