Efeze - Wandelen trouw aan je roeping

"Zo roep ik, de gevangene in de Heere, u op tot een wandel die de roeping waarmee u geroepen bent, waardig is, in alle nederigheid en zachtmoedigheid, met geduld, door elkaar in liefde te verdragen." (Efeze 4:1 en 2)

Ik hoop dat je na gisteren al meer vervuld bent met de liefde van Jezus, dan de dag ervoor. Ik hoop dat je ondertussen verder bent gegroeid. Want dat is nodig om Paulus opdracht van vandaag in beraad te nemen. Want Paulus stapt vanuit het gebed om geloofsgroei voor de gemeente in ene keer over naar een opdracht waar we niet in ene dag mee klaarkomen. Een opdracht die in ieder geval voor de rest van ons leven hier op aarde zal gelden.

De opdracht die Paulus ons meegeeft en die hij schrijft aan de gemeente van Efeze is duidelijk: We moeten wandelen volgens de roeping waarmee wij geroepen zijn. Het is natuurlijk duidelijk dat Paulus ons wijst op onze roeping die door de genade naar ons is toegekomen. In de brief aan de Filippenzen spreekt hij over het wandelen naar het Evangelie. En misschien heeft Paulus ook nog wel gedacht aan de woorden uit de Thora, uit Genesis 17:1 "Wandel voor Mijn aangezicht en wees oprecht." Dat was de opdracht van God aan Abraham. En deze opdracht is niet veranderd. Het mag duidelijk zijn dat als de Koning genade tot ons laat komen, dat we ook volgens de wetten van het Koninkrijk waar deze genade vandaan komt gaan leven. We waren immers medeburgers van de heiligen geworden en huisgenoten van God.

En waar begint dat mee? Begint dat gelijk op de moeilijkste manier die we ons kunnen bedenken? Het is opmerkelijk dat Paulus met de opdracht begint in de gemeente. Binnen de gemeente mogen we beginnen om dit vorm te geven, als gelovigen onder elkaar. Dat hoeft toch niet zo erg moeilijk te zijn, zou je zeggen. Op een plaats waar je veilig deze dingen vorm mag geven, moet dit toch niet te moeilijk zijn. Maar dat betekent dat ook werkelijk elke gelovige zich moet houden aan de woorden van Paulus, anders verdwijnt de veiligheid.

En waar die opdracht uit bestaat? Nederigheid, zachtmoedigheid en liefde met geduld voor elkaar. Dat is nu net hoe het Koninkrijk van God ook is. De meerdere zal de mindere dienen. Daar moet je eens over nadenken dat in Gods Koninkrijk de meerdere altijd de mindere dient. In het Koninkrijk van God wast Jezus de voeten, dienen de engelen die groter zijn in macht en kracht de mensen, buigt God Zelf neer voor hoogmoedige mensen. Dat is de regel van het Koninkrijk. En ik geloof als we dat werkelijk op deze manier gaan doen, dat we een stroom van leven de wereld laten instromen. En laten we nu eens oprecht bij elkaar beginnen. Ik wil de minste zijn en jij mag de meeste zijn. En als die ander nog niet zo ver is, laten we dan geduld hebben met elkaar en elkaar in liefde verdragen. Misschien mocht jij al meer leren van Jezus' liefde dan die ander. Jezus kwam al Eén Die dient en dat is ons tot voorbeeld.

Gebed: Vader, ik dank U dat Jezus mij laat zien dat Hij Die de meeste is, Zich als de minste wilden geven zodat ik kon ontvangen wat ik nodig had. En leer mij om zo te dienen in nederigheid, zachtmoedigheid en geduld.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu