Genesis - Het monster dat verscheurt

"Is het niet zo dat u, als u het goede doet, uw hoofd kunt opheffen? Maar als u niet het goede doet, ligt de zonde aan de deur. Naar u gaat zijn begeerte uit, maar ú moet over hem heersen." (Genesis 4:7)

Wanneer is de zonde machtig in ons? Wanneer heeft zonde gevolgen voor onze daden en voor onze houding. Dat is eigenlijk de vraag die we moeten stellen om te begrijpen wat er bij Kaïn gebeurt, vlak voordat hij zijn broer doodslaat. Want hoewel zijn offer door God wordt afgewezen, komt God nog wel naar Kaïn toe. God heeft wel gezien dat Abel het beste bracht voor Hem. Tot zelfs het vet van de eerstegeborene van zijn dieren had God ontvangen, echt het allerbeste en het allereerste. En nu komt God naar Kaïn toe en vraagt heel eenvoudig: "Kaïn waarom is je gezicht vervallen." Waarom heeft Kaïn zo'n woede toegelaten dat hij zichzelf er in kwijt raakt.

Dit is wat begeerte en hebzucht met je doet. En zeker als Kaïn dan ziet dat God geen genoegen neemt met dat wat hij eigenlijk wel genoeg voor God vond. En natuurlijk, Abel, dat vrome broertje van hem, die moest natuurlijk meer voor God overhebben. En hij wordt woedend. Zijn gezicht vervalt, het raakt verwrongen en hij ziet de ander niet meer. De hebzucht en dat wat hij genoeg vond, maar waar hij van God geen waardering voor krijgt, krijgt de regie over hem.

God zegt tegen hem dat als hij het goede zou doen, dat hij zijn hoofd gewoon omhoog zou kunnen heffen. Dat is het enige wat nodig is. Kaïn doet het goede niet en nu kan hij niemand meer recht in zijn gezicht kijken en God al helemaal niet meer. En als het zover komt, dan ligt de zonde aan de deur. Dat is een monster, dat gaat regeren als je hem toelaat. Maar dat is niet wat God wil. En daarom komt Hij nog naar Kaïn toe en Hij waarschuwt hem. Als je de zonde toelaat, neemt het bezit van je.

Als jij je geld toelaat in je leven, of als jij er een gewoonte van maakt om altijd te liegen, dan neemt het de controle over je leven over. Als jij zegt tegen de zonde, en vooral ook tegen de macht van satan die in die zonde zit: "Ik laat je toe in mijn leven", dan zal het ook werkelijk de controle overnemen. Satan ligt namelijk aan de deur om je te verwoesten. Maar dat is niet de bedoeling! Het is de bedoeling dat wij over de zonde heersen en hij niet over ons. En in de belofte van de Messias ligt al de macht om over satan te heersen. Je mag zonden en satan niet toelaten, want dan gaat het mis. Als je begeert naar de zonde, naar je verslaving, naar macht en aanzien of wat ook, of er aan toegeeft, dan heb je al verloren en verscheurt dit monster je.

David zou later zeggen als hij de zonde toelaat en die geheim houdt dat hij daardoor verdroogde. Het breekt je af, ook als je Gods kind bent. Dan ben je voor je ondergang wel gered, maar krijgt satan en de zonde veel te veel regie en controle. Laat dat niet toe en breek ermee!

Gebed: HEER, de zonde en satan is een monster en dat monster gun ik in mijn leven geen millimeter ruimte. U krijgt de grootste plaats in mijn leven en ik breek met elke macht die daar tegenop staat.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu